Sajátos elven működik a napelem

napelem

Napelem

Bármennyire is modern társadalomban élünk, a tudományos fejlesztések többnyire arra épülnek, hogy van elektromos áram a konnektorokba. Ennek hiányában, gyorsan összeomlana a teljes gazdasági rendszerünk és komoly problémák alakulnának ki. A napelem működési elvét leszámítva, a másik módszer az energiatermelésre, hogy gőzt termelünk, általában fosszilis energiahordozók elégetésével és hatalmas turbinákat hajtunk meg.

A szél- és vízenergia, amelyek a megújuló kategóriába sorolhatóak, szintén nem különbek, mert az alapelgondolás és a kinyerési forma ugyanaz. Egyedül a napelem dolgozik sajátos megoldással, ahol a fény-fotonok egy félvezetőbe történő behatolás során indítják meg az elektronok mozgását.

Sajnos a hatásfok még nem elég magas, de még így is megéri komoly összegeket fektetni ebbe a technológiába, ugyanis amíg van napsugárzás és ide értendő a felhőkön átszűrődő szórt fényforrás is, addig biztosított az áramtermelés. A napelem előnyeit személyesen is megtapasztalhatjuk, ha felszereltetünk párat és leteszteljük azokat.