Bármerre is megyünk külföldön, szinte mindenhol más ételekkel találkozunk. Egy nemzet konyháját nagyban meghatározza a földrajzi elhelyezkedése és a történelme is. Európán belül nagyon eltérő gasztronómiai szokásokkal találkozunk.
A mediterrán térség konyhájáról köztudott, hogy rendkívül egészséges. Nagyon sok friss zöldséget és halat használnak fel a főzéshez. Az állati zsiradékot az olívaolaj helyettesíti, melynek számos kedvező hatása van az ember egészségére vonatkozóan. Legjellegzetesebb az olasz, a spanyol és a görög konyha. Mindegyikben találunk egyedi specialitásokat, azonban egységesen mind a háromról elmondható, hogy ízletes ételeket tartalmaz.
A balkáni országok gasztronómiájában, főzési szokásaiban megfigyelhetőek török vonások. A különféle édességek, mézes finomságok és egyéb ételkészítési szokások eredete mind, a több száz éven tartó török hódoltságra vezethetőek vissza.
A skandináv országok gasztronómiája leginkább a tengeri halakra épít. Kevés zöldség és gyümölcs hozzávaló jellemzi az ottani specialitásokat.
Az óceáni térségben, így Franciaországban és Angliában az ételkülönlegességek legfontosabb alapanyaga a szarvasmarha és a birkahús. Mivel a sok csapadék miatt gazdag legelők vannak ezeken a vidékeken, így itt nagy hagyománya van a vörös húsokból készített ételeknek. Emellett a sok sajtféle és túró is mindig szerepet kap a főzésben.
Magyarország nem csak nyelvi szempontból, hanem gasztronómiai szokásai terén is egyedül van Európában. Rendkívül nehéz és zsíros ételek jellemzőek nálunk, melyeket paprikával ízesítenek, illetve habarással készítenek.