Kötelező biztosítás: árak és egyéb hasznos tudnivalók

kötelező biztosítások

Kötelező biztosítások

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, mint ahogyan a nevéből is értetődik kötelező, tehát nem hanyagolhatjuk el. Ha már a 2009-es évi LXII. törvény értelmében amúgy is előírt megkötni ezt a biztosítást, akkor nem mindegy, hogy a piacon lévő biztosítótársaságok közül melyiket választjuk, nagy odafigyeléssel szükséges döntenünk. A kötelező biztosítások aktuális díjairól sokkal egyszerűbben tájékozódhat egy biztosítási díjszámoló segítségével.

Senki nem szeretne a feltétlen szükségesnél több pénzt kiadni, pedig az éves szinten akár több tízezer forintos árkülönbözet egy létező jelenség, ami ráadásul nem feltétlenül minőségbeli különbséget is jelent. De egy kis utánajárással, biztosítási díjszámoló alkalmazásával könnyen rálelhetünk a számunkra legkedvezőbb ajánlatra. Több tényező is befolyásolja az éves biztosítási tarifát, elsősorban az autó teljesítménye, márkája, kora és az üzemben tartója. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy ki használja a járművet, mennyire tapasztalt az adott vezető.

A díjkalkulációnál az is sokat számít, hogy aktív vagy nyugdíjas személy az üzemben tartó, és ha az előző, akkor milyen munkát és hol végez. Díjcsökkentő tétel lehet az is, ha köztisztviselő, közalkalmazott vagy családos az illető, valamint sokat nyom a latban az is, hogy már van CASCO, élet- vagy lakásbiztosítása a kiválasztott biztosítónál. Ha a gépjármű üzemben tartója már okozott balesetet, akkor az éves díj a bonus-malus rendszer alapján kerül besorolásra, ami azt jelenti, hogy nem kap kedvezményt, sőt mi több, még pótdíjat is fizetnie kell.

A balesetmentesen közlekedőket viszont megjutalmazzák a biztosítótársaságok. Rossz hír az autósoknak, hogy robbanás várható a kötelező biztosítások árában. Ezért a korábbinál sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a legkedvezőbb feltételeket és árakat kínáló biztosítótársaság mellett határozzunk. Ebben hatalmas segítséget nyújt mindenkinek a biztosítási díjszámoló. Ennek használata azoknak is ajánlott, akik biztosítót szeretnének váltani.