kortizol szint

Kortizol szint csökkentés természetes úton

Úgy tűnik, hogy a nagy többségünk hallott már arról, hogy a túl magas kortizol szint negatívan befolyásolja az egészséget és a jólétet. Azonban nem mindannyian vagyunk tisztában azzal, hogy mi is ez a hormon valójában, és miért felelős. Jó lenne ezen változtatni, és megtudni, hogy az emelkedett kortizol szint milyen tüneteket okoz. Illetve jó lenne azzal is tisztában lenni, hogyan csökkenthető a stresszhormon szintje természetes úton. Ez többek között a megfelelő étrenddel és táplálékkiegészítőkkel lehetséges.

Mi a kortizol és milyen szerepet játszik a szervezetben?

Még ha hallottunk is a kortizolról, nem biztos, hogy tudjuk, mi is az pontosan, és milyen funkciókat lát el a szervezetben. Ez egy szteroid hormon, amit a mellékvesekéreg választ ki. Néha stresszhormonnak is nevezik, mert a túlzott érzelmi feszültség megnöveli a szintjét a szervezetben. A kortizol elsősorban a vércukorszint emelkedéséért felelős, amikor sportolunk vagy stresszesek vagyunk.

Ez érthető, hiszen ilyenkor több energiára van szükségünk. A hormon emellett fokozza a gyomorsav kiválasztást, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az immunrendszerünkre is jótékony hatással van, csökkenti a szervezet fogékonyságát a különböző fertőzésekre. A kortizol megnövekedett szintje viszont gyakoribb szezonális fertőzéseket jelent. Emellett álmatlanság, csökkent izomtömeg és hangulatingadozás is előfordulhat.

A jóga, a meditáció és a táplálékkiegészítők segíthetnek a kortizol szint csökkentésében

Az étrend és a táplálékkiegészítők rendkívül fontosak, ha csökkenteni akarjuk a túl magas kortizol szintet. Néha azonban más módszereket is érdemes alkalmazni. Ezeknek elsősorban a stressz, azaz a fokozott kortizol elválasztás leggyakoribb okának megszüntetésére kell irányulniuk. A jóga rendkívül hasznos lehet. A megfelelő légzéstechnikával kombinált testmozgás segít ellazítani a testet és az elmét. A jóga mellett érdemes meditációt is gyakorolni. A megfelelően kiválasztott zene és az illóolajok segíthetnek. Végül érdemes a gyaloglás iránt is érdeklődni. A fizikai aktivitásnak ezt a formáját gyakran alábecsülik, pedig rendkívül hatékony a stressz leküzdésében.

Ha azt vizsgáljuk, hogyan csökkenthetjük a kortizol szintet természetes úton, akkor a táplálékkiegészítőket is figyelembe kell vennünk. Különösen érdemes megfontolni a C-vitamin és a magnézium szedését. Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a kortizolszint csökkentő étrendkiegészítők rendszeres szedést igényelnek. Ráadásul legalább 3-4 hetet kell várni a hatásukra.

A szervezet egészét érintik a magnéziumhiány tünetei

A magnéziumhiány tünetei sokáig nem mutatkozhatnak. Ha mégis jelentkeznek, változatosak és tévesen más betegségeknek tulajdoníthatóak. A leggyakoribbak közé tartoznak az érzékelési zavarok, gyengeség, izomremegés és görcsök, migrén, szédülés, krónikus fáradtság, apátia, szorongás, hiperaktivitás, szívdobogás és magas vérnyomás. A magnéziumhiány tünetei bőrpír és hámlás, allergia és ekcéma képében is jelentkezhetnek.

Hogyan pótoljuk a magnéziumhiányt?

Az emberi szervezetnek számos tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Valószínűleg a legtöbben a kalciumot sorolnánk fel az ember számára szükséges elemek közé. A csontozat szempontjából való fontosságát széles körben ismerik. Az élethez azonban sokkal több elemre van szükség, egyes források szerint 30-ra. Ezeket szisztematikusan, táplálékkal kell a szervezetbe juttatni, mivel a sejtjeink nem képesek előállítani őket. A makro- és mikrotápanyagok az emberi testtömeg mintegy 4%-át teszik ki. Mind a makrotápanyagok, amik az emberi szervezetben a többséget alkotják, mind a mikrotápanyagok, vagyis azok az elemek, amikre az embernek minimális mennyiségben van szüksége, nélkülözhetetlenek a megfelelő fejlődéshez és az életfunkciók fenntartásához.

A mikrotápanyagok között szereplő egyik elemet az „élet elemeként” szokták emlegetni. Természetesen a magnéziumról van szó, ami a szervezet számos folyamatában részt vesz. A csont- és porcszövet alkotórésze, a cukor- és zsír anyagcseréért felelős enzimek építőköve, biztosítja az izmok, köztük a legfontosabb, a szív hatékonyságát, jótékonyan hat az idegrendszer működésére, felgyorsítja az enzimreakciókat, segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, és így megelőzi az érelmeszesedést. Bár a magnézium olyan elem, amiből a szervezetnek nem kell sok, hiszen a nők napi szükséglete 320 mg, a férfiaké 420 mg, és a természetes források is bőségesek, mégis sokan szenvednek a magnéziumhiány tüneteitől.

Ezek megszüntetéséhez az első teendő a rossz étkezési szokások megszüntetése. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, és a természetes magnéziumforrásokat kell beiktatni az étrendbe. Ilyenek a magvak és diófélék, a kakaó, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab, a szója, a petrezselyem, a spenót és a gyógyvizek. És természetesen ott vannak a táplálékkiegészítők is.

Ezek kiváló alternatívája lehet a magnézium bőrön keresztüli bevitele kozmetikumok által. Az összetevők a földkéreg mélyéről származnak, és a Nagy-Britanniától Hollandiáig terjedő Zechstein-tenger területén bányászott természetes ásványokból készülnek.