Ínycsiklandó vadas recept

vadas

Finom vadas mártás zsemlegombóccal

Finom vadas mártás zsemlegombóccal, amely garantáltan a család nagy kedvence lesz.

80 dkg marhalapockát szeletekre vágunk majd egy liter vízben forrni tesszük. Egy óra főzés után belerakjuk a fűszereket, pár szem fekete borsot, két babérlevelet, sót ízlés szerint. Ezután megpucolunk két sárgarépát, egy fehérrépát és egy kis zellert, darabokra vágjuk és a húshoz rakjuk. A zöldségeket a hússal addig főzzük, amíg minden finom puhává nem válik. Mikor mindez kész, akkor a húst kiszedjük a lábasból, a zöldségeket pürésítjük és visszatesszük az alaplébe. Rántást készítünk: 2 kanál olajban kicsit megpirítunk két kanál lisztet, felöntjük egy kis vízzel és besűrítjük vele az alaplevet. Ezután három kanál tejfölt elkeverünk egy kis alaplében, mindezt beleöntjük a rántásos alapba és rövid ideig forraljuk. Már csak a kóstolás van hátra és az, hogy kevés ecettel és cukorral ízlés szerint kicsit „megbolondítsuk” a vadas mártásunkat. A zsemlegombóchoz veszünk két közepes zsemlét, felkockázzuk és egy serpenyőben kis olajon megpirítjuk, félretesszük hűlni. 15 dkg lisztet egy kis sóval elkeverünk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen. Ehhez a masszához hozzákeverjük a kihűlt zsemlekockákat. Forrásban lévő vízbe kanállal gombócokat szaggatunk, majd kb. tíz percig főzzük. Ezután leszűrjük, a marhaszeletekkel és mártással tálaljuk.