Hogyan alakulnak a nyugdíjbefektetések?

nyugdíjbefektetés

Nyugdíjbefektetés

Sokan sajnálják rá a pénzt, amikor minden hónapban levonják a fizetésükből a nyugdíjjárulék összegét. Amikor eljön a szolgálati idő vége, akkor várják, hogy minél magasabb összeget számoljanak ki, ami a havi járandóságuk lesz. Sajnos, manapság a pénzügyi dolgok területén nagyon arányban vannak a befizetési összegek a kifizetésekkel. Ráadásul az egész európai régióban a nyugdíjrendszer igen törékennyé vált.

Ennek egyik oka a népességcsökkenés, ami az egész kontinensen végigsöpör. Kevesebb a fiatal dolgozók, az idősek száma pedig tovább nő. A megnövekedett élethossz miatt hosszabb ideig kell havi nyugdíjat fizetni, mint ahogy azt az állam sok évvel ezelőtt előre látta. A harmadik komoly befolyásoló tényező pedig, hogy a nyugdíjalapok pénzösszegeit nem lehet már magas hozamú befektetésekbe forgatni, mivel már nincsenek ilyenek, illetve nagyon magas kockázattal járnának.

Így maradt a lehetőség, hogy folyamatosan emelni kell a havi fizetésből levont összeget, hogy a nyugdíjakra kifizetett pénznek fedezete adott legyen. Erről még bővebben olvashatsz, ha ide kattintasz. Sokan csak lázadoznak a változásokra, de sokan szeretik érteni is, hogy mi miért történik. Az nem jó, ha az ember úgy érzi, hogy kirabolják. Ezért volna fontos tudni, hogy miként működnek a dolgok. Nyugat-európai államokban már sok éve az állam csak minimális összegű nyugdíjat biztosít, de támogatja a magán- és nyugdíjcélú befektetéseket.

Hazánkban ez a lehetőség még nincs teljesen a köztudatban, mivel viszonylag új. Nálunk 50 évig csak az állam gondoskodott a dolgozókról és ez bizonyos értelemben elkényelmesítette az embereket. Az igaz, hogy a legtöbben nem voltak ezzel elégedettek, de nem is kellett semmit tenniük, hogy változás legyen. Nem is tehettek semmit, mert az állam szabályozta a befektetések területét. Aztán viszonylag gyorsan történtek olyan pénzügyi és demográfiai változások, amelyek gyors lépéseket követeltek, állami és magánszinten egyaránt. Ennek az időszakát éljük most, amikor a nyugdíjbefektetések új pénzügyi kultúrája van kialakulóban.