Hány éves kortól lehet szemészetre vinni a gyereket?

Budai Szemészet Központ

Budai Szemészet Központ

Napjainkban gyakran előfordul, hogy a gyerekeknél kancsalságot fedezünk fel és csak remélni tudjuk, hogy idővel kinövi, de azért az a biztos, ha szakorvoshoz visszük őt. Persze a szülőkben felvetődik a kérdés, hogy nem túl korai még a kicsit orvoshoz vinni? A Budai Szemészet Központ szerint bizonyos esetekben már 3 éves kor előtt is javasoltak a gyermekszemészeti vizsgálatok. A fent említett esetben mindenképpen szakorvosi vizsgálat ajánlott, mint ahogyan akkor is, ha a gyermek láthatóan csak az egyik szemét használja a környezetének megfigyeléséhez.

Ilyenkor a másik szemét csukva vagy félárbocon tartja, a fejét szintén megdönti egyik irányba. Tanácsos felkeresni a doktort abban az esetben is, ha a csöppség rendszeresen dörzsöli a szemeit, esetleg tartósan könnyezik, vörösek a szemei. Az is szemproblémát jelent, ha a két szem vörös visszfénye nem egyforma, vagy a pupillára vetített fény nem vöröses színű, hanem fehéres, sárgás.

Az általános betegségek idején is figyelni kell a kicsi szemére, mert ezek miatt is felmerülhet szemészeti társbetegség. Jól tesszük továbbá, ha elvisszük a gyermekünket szakvizsgálatra abban az esetben, ha előfordult a családban genetikai szembetegség, tompalátás, kancsalság, gyerekkori szemüvegviselés. Nagyon fontos, hogy koraszülöttek esetében feltétlenül javasolt a rendszeres látásvizsgálat 6 és 12 hónaposan, ezt követően pedig évente. Remek választás erre a Budai Szemészeti Központ, ahol a szakorvosok igazán barátságos környezetben várják az apró pácienseket és a vizsgálatok is játékosan zajlanak.

Ahhoz, hogy a kicsi ne féljen, egy szemészeti vizsgálatra készülő mackó történetével készítik fel őt az első találkozásra. Természetesen, ez csak abban a helyzetben, ha a gyerek már viszonylag nagyocska és megérti a történet lényegét. A szemorvosok mindenképpen igyekeznek olyan közeget teremteni, ahol jól érzik magukat a csöppségek, játékos feladatokként élik meg a vizsgálatokat, majd pedig vidáman távoznak. Így nem marad bennük rossz érzés az analíziseket követően.