Gasztronómia: olasz ételek – Spagetti

 

Egy ízletes spagetti

Egy ízletes spagetti

Az olasz konyha népszerűsége továbbra is töretlen.  Valószínűleg ennek egyik oka, hogy ezek az ételek minőség – íz – ár – elkészítés aránya igen kedvező. A másik ok, hogy a tésztafélék és saláták ideálisak a gyorsételek elkészítéséhez. A tésztafélék igen kedveltek az emberek legtöbbjénél. Emellett, az olasz típusú tészták más jellegűek, mint a vidékünkön megszokottak. Ennek az az oka, hogy alapanyaguk a durumbúza. Ez egy olyan búzafajta, amelyik jobban tűri a szárazságot, mint a hagyományos búzák. A fajta tulajdonsága, hogy magasabb fehérjetartalma és ásványi anyag tartalma van, mint a nálunk termesztett fajták. Ezen kívül, az úgynevezett glikémiás indexe is alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, tehát korlátozott mennyiségben cukorbetegek is fogyaszthatják. A kalóriatartalma alacsonyabb, tehát ideális a testsúly megtartásában, azoknál, akiknek ez fontos. Kenyér nem készíthető belőle, mivel sikértartalma ezt nem engedi, meg, de Szicíliában, ahol őshonos, jobb híján készül belőle kenyér. A durumbúzából készült tészták tojás nélkül készülnek, gyorsabban főnek és főzés után is rugalmasak maradnak. Mivel maga a durum színe sárgás, teljesen tojásos hatást kelt, de ez csak látszat. Manapság ezekhez a tésztákhoz különböző zöldségeket is adnak, amelyekkel a színüket változtatják meg, de ez enyhe ízt is ad a tésztáknak. Így van spenótos, paradicsomos, brokkolis alapanyag. Ez egy kevés olívaolajjal, vagy a bolognai esetében darált hússal, nyers, vagy főtt paradicsommal, bazsalikommal nagyszerű spagettivé varázsolható.