Egy ínycsiklandó zakuszka recept

Babos zakuszka

Babos zakuszka

A zakuszka Erdélyben kedvelt, több féle receptet is találunk, de nálunk a babos zakuszka recept az abszolút kedvenc.

Hozzávalók: 3 kg fejtett bab (a legfinomabb, ha találunk tejes babot), 3 kg pritaminpaprika, 3 kg vöröshagyma, 1 l paradicsomlé, kevés babérlevél, 20 g szemes fekete bors, 15 dl napraforgó olaj és só ízlés szerint.
A babot előre megfőzzük, mikor kihűlt ledaráljuk. A paprikát és a hagymát is megmossuk, megpucoljuk, ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk. Külön edényben üvegesre dinszteljük olajon a paprikát és a hagymát is. Mikor kész egy nagyobb edénybe összetöltjük. Kis ideig főzzük, majd hozzáadjuk a ledarált babot és egy órát főzzük. Ezután beletöltjük a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, belerakjuk a babérlevelet, borsot és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg az olaj feláll a tetejére, ez akár két óra is lehet. Vigyázni kell a kavargatásra, mert nagyon hamar odaragad és akkor keserűvé válhat az íze.
Forrón tiszta befőttesüvegekbe töltjük a zakuszkát és száraz dunsztba tesszük, egész télen élvezhetjük a fenséges ízeket. Kenyérre kenve tökéletes lehet reggelire vagy vacsorára.