A skót whisky eredetvédelemmel rendelkezik

skót whisky

Skót whisky

Ezt a világhírű nedűt minimum 3 évig érlelik, amíg elnyeri végleges ízét és illatát. Az eredeti skót whisky természetes alapanyagok felhasználásával készül. Az ország évente közel 1 milliárd üveggel exportál külföldre. A legtöbb palack Franciaországba és az Egyesült Államokba kerül.

A fogyasztását illetően, a szakértők szerint az italba nem szabad jeget tenni, mivel tompítja az ízlelését. Javasolt inkább egy kevés szobahőmérsékletű vízzel felhígítani. Ezzel a módszerrel csökkenthető az alkohol erőssége és előhozható a különleges ízvilága. A skót whisky az egész világra kiterjedő eredetvédelemmel rendelkezik.

Az előállítására szigorú szabályok vonatkoznak. Kizárólag malátázott árpából vagy gabonaszemekből készülhet. Bármilyen adalékanyag hozzáadása tilos, az erjesztése pedig csak élesztővel történhet. Az aromák miatt desztillálni 94,8 %-os térfogatra kell. A főzdékben maximum 700 literes tölgyfahordókat használhatnak. A skót whisky legalább 40 % alkoholtartalommal kell rendelkezzen, különben nem kaphatja meg ezt a jelzőt.