A kurkumáról fűszerként

kurkumaA kurkumáról azt vallják, hogy az élet fűszere, s ebben lehet is valami. Mi a boltokban már csak egy sárga port látunk belőle, viszont ez a növény meglehetősen szép és szinte árad belőle a tisztaság és az egészség. A kurkuma előkészítésének számtalan módját ismerik, viszont leggyakrabban megfőzik a szárát, majd száradás után liszt finomságúra őrölik, s így kerül hozzánk. A kurkuma csak mostanában vált valóban ismerté hazánkban, az indiai és ázsiai konyhában azonban alapfűszerként tekintenek rá. Ugyanakkor, régebben is élvezhettünk egy, a kurkumára hasonlító ízt, méghozzá a gyömbérét! A kurkumához valóban hasonlít, s legtöbbször épp ezért hívják sárga gyömbérnek.
Hogy mire használhatjuk a kurkumát? Szinte bármilyen étel elkészítéséhez ideális fűszer lehet, ugyanis a levesektől egészen a szószokig, mindenben használatos. Ugyanakkor, ne feledkezzünk meg a húsokról sem, mert a kurkuma egyedi ízt ad szinte az összes húsfajtának, így téve a húst pikánssá és élvezhetőbbé. Amellett, hogy a kurkumát fűszerként használják, fontos tudni azt, hogy ideális dísznövény is egyben, ugyanis pillanatok alatt trópusi hangulatot képes varázsolni bárki otthonába. Továbbá, nagy előnye az is, hogy könnyedén tartható, s nem mondható problémás dísznövénynek. Ha virágzik, le kell vágni az elszáradt virágdarabokat, s időnként locsolni kell. A kurkuma különösebb gondozást nem igényel, azonban kiváló dísze lehet a lakásnak. Ha tehát, egy valóban univerzális növényt szeretnénk beszerezni, a kurkuma minden bizonnyal jó döntés lesz!