hajhullás okai

A hajhullás okai közé tartozik a menopauza

Sokan azt hiszik, hogy a hajhullás csak a férfiakat érinti. Azonban a becslések szerint, a nők több mint 50%-a tapasztalja ezt a problémát az élete során. A hajhullás okai közé tartozik a menopauza is, és ilyenkor két dolog egyikét láthatja megtörténni a haja kapcsán.

Lehet, hogy ott kezd el nőni, ahol korábban nem, vagy azt láthatja, hogy a haja elkezd ritkulni. Az egyik ok a menopauza során megváltozott hormonszint lehet. Az ösztrogén és a progeszteron szintje csökken, ami azt jelenti, hogy az androgének, a férfi hormonok hatása fokozódik, ezek tehát a hajhullás okai ebben az esetben.

A menopauza alatt és után a haj vékonyabbá válhat, mivel a szőrtüszők összezsugorodnak. Ilyen esetekben lassabban nő és könnyebben hullik ki. Előfordulhat, hogy meg kell vizsgálnia a vasszintet vagy a pajzsmirigyhormonszintet, mert ez is a hajhullás okai közé tartozik.

A hajhullás Covid után igen gyakori

Valószínűleg a fizikai megjelenés az utolsó dolog, amire az elmúlt néhány évben gondolt, amikor a Covidhoz kapcsolódó tünetekről van szó. Legyen szó légúti problémáról vagy gyulladásról, ami a betegség miatti szagvesztéshez vezethet, a fertőző vírus legtöbb szövődménye láthatatlan maradt.
Mivel a koronavírus továbbra is megfertőzi az embereket szerte a világon, a betegek meglepődve észlelték, hogy a hajhullás Covid után egy valós probléma. Ez a fejlemény sok embert elgondolkodtatott azon, vajon milyen összefüggésben áll a betegség ezzel a kellemetlen problémával. Az emberi testben körülbelül 5 millió szőrtüsző található, ezek fejlődése három lépésből áll. Először is, a szőr nő, és az anagén stádiumban átjut a bőrön.
Ezután elhal a katagén szakaszban. Végül kihullik és regenerálódik a telogén szakaszban. Minden nap körülbelül 50-100 hajszálat veszítünk, a hajhullás Covid után viszont több hajvesztést jelent. Bizonyos esetekben a betegség által okozott fizikai és érzelmi stressz hajhulláshoz vezethet. Ez nem azt jelenti, hogy kopaszodik, és nem lesz tartós a probléma, ezért nem kell kétségbeesnie, hiszen a hajhullás Covid után néhány hónappal véget ér.