Több évig érlelt tradicionális pezsgő

Tradicionális pezsgő

Vannak olyan italok, amelyeket kifejezetten az elkészítési módjuk jellemez. Ki gondolná például egy palack tradicionális pezsgő felbontása során, hogy a nedű pontosan abban az üvegben kerül elénk, amelyikben azelőtt 36 hónapon keresztül is érlelődött? Ez nem kis teljesítmény, ami már önmagában sokat mond a finomságról. A létrehozás folyamata elég bonyolult és sok figyelmet, türelmet igényel.

Az alaplé betöltését követően, a tárolóegységben történik meg a második kiforrás és még akkor sem töltik ki belőle az italt, amikor seprőtlenítik. A tradicionális pezsgő egy úgynevezett degozsálás folyamatán esik át, amikor néhány centiméteres jégdugóba befagyott üledék egy pukkanás kíséretében távozik.

Ez talán a leginkább izgalmas rész a teljes tradicionális pezsgő létrehozása során. Végül megtörténik az utólagos lezárás parafa dugóval, majd jöhet a címke is. Még egy keveset áll utóérlelés gyanánt a pincében, majd a tradicionális pezsgő kikerül a polcokra, ahonnan mi is beszerezhetjük kedvező áron. Jellemző rá az enyhe élesztős íz.