Gasztronómia: olasz ételek – pizza

Ízletes pizza

Ízletes pizza

Az olasz ételek közül a másik nagy kedvenc a pizza, ami, mondhatjuk, számtalan változatban létezik. Az első tésztával sütött lepényről készült leírás, még az időszámításunk előtti időkből származik, amit olívaolajjal és fűszerekkel sütötték. A ma ismert recept a középkorból származik, hiszen a tészta mellett, fontos alapanyaga a paradicsom, ami csak Amerika felfedezése után került az európaiak asztalára. Kezdetben a tésztát, csak tányérnak használták és csak a benne sült tartalmat ették meg. Pedig ezzel nagyot tévedtek, hiszen nincs jobb, egy kemencében sült pizza tésztájánál. Későbbi változatokban, a paradicsom helyett tejföl került a tészta alapra, amire általában húst tettek. Manapság a nemzeti konyhák rányomták bélyegüket a pizzák változataira, így született meg a kicsit édeskés hawaii pizza, ami ananásszal készül, illetve a mexikói, amelyik jó csípős ízű. A sorból természetesen a magyaros sem maradhat ki, ami kolbász és esetleg vékony füstölt szalonna hozzáadásával készül. Kedvelt feltétek még a főtt kukorica, a darált hús, de a gomba és a zöldségek is gyakoriak. Néhány fűszer sem maradhat ki a készítés során: a legfontosabb az oregano és a bazsalikom. Egyre népszerűbb a ruccola is, ami nyersen kerül a pizzára, hiszen így érvényesül a legjobban a jellegzetes, aromás, kissé csípős íze. A paradicsom alapú pizzák legtetejére általában valamilyen sajt jön, de néha nemcsak egyféle. Népszerű a mozarella, amiből ma többfajta létezik. Az eredeti bivalytejből készül, amelyiknek nagyon kellemes íze van. Annak ellenére, hogy a pizza az olcsóbb ételek közé tartozik, érdemes figyelni az alapanyagok jó minőségére, hiszen ez nagymértékben hozzájárul az ízéhez.