A tavaszi konyha

A friss csíra, házilag, egyszerűen

A friss csíra, házilag, egyszerűen

Az emberek általában a tél végefelé már nagyon szeretnének valami friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Igaz, hogy hála a kereskedelemnek, most már télvíz idején is ellátnak bennünket mindenféle gyümölcsnek és zöldségnek látszó dolgokkal, de az mindenki tudja illetve érzi, hogy a szezonális, igazi napon erett zöldségnek és gyümölcsnek párja nincsen. Mivel már van boldog csirke kategória, bevezethetnék a boldog paradicsom címkét is. Aki esetleg nem tudná, a boldog csirkét arra a csirkére használják, amelyik igazi hagyományos módon tenyésztett, tehát van elég helye, tud kapirgálni az udvaron. Nem pedig egymás hátát taposva egy szűk ketrecben, rosszabb esetben egy fény nélküli teremben próbál túlélni. Nos visszatérve a boldog paradicsomokhoz, szervezetünk a tavasz érkeztével kiéhezetten várja az első igazi zöldségeket. Ezek közül a vadon termő medvehagyma az első, illetve a spenót, a zöldsaláta, a retek és a zöldhagyma. A fóliasátraknak köszönhetően a paprika, paradicsom is jóval előbb megjeleni a piacokon relative természetes formában. Már ezekből az első igazi zöldségekből is készíthető nagyon ízletes nyers saláta. Természetesen, kora tavasszal már sok bolt polcán megjelenik a friss csíra, ami egyre inkább terjed az emberek körében. A csírák biológiai értéke nagyon magas, érdemes megkeresni az legízletesebb elkészítési módot. Az első kertben termett gyümölcsök a földieper és a cseresznye, amely, időjárástól függően május végén június elején érik be és jelenik meg a termelői piacokon egyre nagyobb mennyiségben.